Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sprzedaż, choć bardzo powoli, to jednak nabiera rozpędu, a apetyty przymierzających się do zakupów klientów, rosną. Do ścisłej czołówki coraz lepiej sprzedających się towarów dołącza mało do tej pory atrakcyjna łopatka. Oprócz „nieśmiertelnych” półtusz wieprzowych, oczywiście, sprzedawanych o każdej porze roku.

Ale choć niewątpliwie ceny czynią cuda, trudno podawać wymierne wartości, bo tu zmiany jeszcze szybsze, niż w pociągu ekspresowym. Stacje wyznacza kurs euro, a ten ostatnio bywa bardzo zmienny. Na razie z korzyścią dla naszych przetwórców. Bo chociaż na zachodzie Europy ceny mięsa wyraźnie idą w górę, u nas - dzięki zawirowaniom walutowym - udaje się przynajmniej na razie utrzymać „stare” stawki. Łopatka w tzw. cięciu 4D mrożona kosztuje 8 złotych za kilogram. Schłodzona, z kością prawie 6 złotych.

 

ŁOPATKA WIEPRZOWA

giełdy towarowe                        zł/kg

mrożona, cięcie 4D                   8,00

(w magazynie)

schłodzona, cięcie tenisowe       5,90

(z dostawą)

 

Rośnie też łańcuszek chętnych na kupno szlachetniejszych gatunków mięs. Coraz lepiej sprzedaje się dotychczas niechciana karkówka, ale także schab i dobrej klasy boczek.

 

WIEPRZOWINA

giełdy towarowe   zł/kg

karkówka b/k      10,00 - 12,40

schab b/k           12,50 - 13,60

schab z/k           8,50 - 9,90

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności