Sytuacja na rynku – wieprzowina
Sprzedaż, choć bardzo powoli, to jednak nabiera rozpędu, a apetyty przymierzających się do zakupów klientów, rosną. Do ścisłej czołówki coraz lepiej sprzedających się towarów dołącza mało do tej pory atrakcyjna łopatka. Oprócz nieśmiertelnych półtusz wieprzowych, oczywiście, sprzedawanych o każdej porze roku.
Ale choć niewątpliwie ceny czynią cuda, trudno podawać wymierne wartości, bo tu zmiany jeszcze szybsze, niż w pociągu ekspresowym. Stacje wyznacza kurs euro, a ten ostatnio bywa bardzo zmienny. Na razie z korzyścią dla naszych przetwórców. Bo chociaż na zachodzie Europy ceny mięsa wyraźnie idą w górę, u nas - dzięki zawirowaniom walutowym - udaje się przynajmniej na razie utrzymać stare stawki. Łopatka w tzw. cięciu 4D mrożona kosztuje 8 złotych za kilogram. Schłodzona, z kością prawie 6 złotych.
ŁOPATKA WIEPRZOWA
giełdy towarowe zł/kg
mrożona, cięcie 4D 8,00
(w magazynie)
schłodzona, cięcie tenisowe 5,90
(z dostawą)
Rośnie też łańcuszek chętnych na kupno szlachetniejszych gatunków mięs. Coraz lepiej sprzedaje się dotychczas niechciana karkówka, ale także schab i dobrej klasy boczek.
WIEPRZOWINA
giełdy towarowe zł/kg
karkówka b/k 10,00 - 12,40
schab b/k 12,50 - 13,60
schab z/k 8,50 - 9,90
Źródło: Agrobiznes, TVP
Powrót do aktualności