Sytuacja na rynku – wieprzowina
Nadzieje branży mięsnej rozwiały się szybciej niż ktokolwiek mógł przypuszczać, a zastąpiła je szara, nieciekawa rzeczywistość. Na giełdach towarowych po handlu i klientach nie ma już śladu, a poprawy nie zapowiadają nawet kolejne obniżki cen.
W nowy tydzień ceny krajowych półtusz wkraczały na poziomie 6 złotych 70 groszy za kilogram surowca w klasie E. Szybko jednak maksymalna stawka została zredukowana o 30 groszy. A to za sprawą spadku notowań towarów importowanych.
Krajowi producenci, jeśli chcą cokolwiek sprzedać muszą być konkurencyjni, więc obniżki są niezbędne - komentują maklerzy. Ale dodają, że niestety nie zawsze to pomaga, bo konsumpcja mięsa jest w tej chwili tak niewielka, że trudno sprzedać nawet bardzo przeceniony towar.
Na giełdach chętni znaleźliby się na tłuszcze twarde, ale w cenie 10 - 20 groszy niższej niż obecne oferty sprzedaży. Żadnego zainteresowania nie ma elementami produkcyjnymi. Głowy, nogi czy podgardla odkładają się magazynach z dnia na dzień powiększając mięsną górkę.
Półtusze krajowe kl. E
ceny transakcyjne zł/kg
poniedziałek 6,50 - 6,70
dzisiaj 6,30 - 6,40
Elementy wieprzowe
oferty sprzedaży zł/kg
tłuszcze
miękkie 1,20 - 2,00
twarde 1,30 - 2,90
słonina 2,00 - 4,00
Elementy wieprzowe
oferty sprzedaży zł/kg
głowy 0,85 - 1,40
skórki 0,90 - 1,80
nogi 0,80 - 2,20
podgardla 2,30 - 3,50
serca 3,00 - 3,30
Źródło: Agrobiznes, TVP
Powrót do aktualności