Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Nadzieje branży mięsnej rozwiały się szybciej niż ktokolwiek mógł przypuszczać, a zastąpiła je szara, nieciekawa rzeczywistość. Na giełdach towarowych po handlu i klientach nie ma już śladu, a poprawy nie zapowiadają nawet kolejne obniżki cen.

W nowy tydzień ceny krajowych półtusz wkraczały na poziomie 6 złotych 70 groszy za kilogram surowca w klasie E. Szybko jednak maksymalna stawka została zredukowana o 30 groszy. A to za sprawą spadku notowań towarów importowanych.

Krajowi producenci, jeśli chcą cokolwiek sprzedać muszą być konkurencyjni, więc obniżki są niezbędne - komentują maklerzy. Ale dodają, że niestety nie zawsze to pomaga, bo konsumpcja mięsa jest w tej chwili tak niewielka, że trudno sprzedać nawet bardzo przeceniony towar.

Na giełdach chętni znaleźliby się na tłuszcze twarde, ale w cenie 10 - 20 groszy niższej niż obecne oferty sprzedaży. Żadnego zainteresowania nie ma elementami produkcyjnymi. Głowy, nogi czy podgardla odkładają się magazynach z dnia na dzień powiększając mięsną górkę.


Półtusze krajowe kl. E

ceny transakcyjne        zł/kg

poniedziałek    6,50 - 6,70

dzisiaj        6,30 - 6,40



Elementy wieprzowe

oferty sprzedaży            zł/kg

tłuszcze

miękkie    1,20 - 2,00

twarde    1,30 - 2,90

słonina        2,00 - 4,00




Elementy wieprzowe

oferty sprzedaży            zł/kg

głowy                      0,85 - 1,40

skórki                     0,90 - 1,80

nogi                       0,80 - 2,20

podgardla               2,30 - 3,50

serca                      3,00 - 3,30

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności