Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Ceny zmieniają się dokładnie o tyle, o ile w górę idzie euro. Ale tylko w oficjalnych ciennikach, bo żeby cokolwiek sprzedać, trzeba wykazać się bardzo dużą elastycznością. Apetytu na mięso jak nie było, tak nie ma…

Wszystko jest więc kwestią ceny, a ostatnie podwyżki nie przysparzają klientów. Handel jest wyjątkowo marny, w przeciwieństwie do coraz większych zapasów. Bo nawet wysoki kurs euro nie odstrasza przedsiębiorców zza zachodniej granicy.

Ci wolą dopasować się do realiów naszego rynku, zejść z ceny i mniej stracić, niż stracić wszystko, nie sprzedając nic. Tak robią chociażby Holendrzy. A chętnych na boczek w ich wykonaniu jest mimo wszystko więcej, niż na krajową produkcję.

Z polskich ofert w tej chwili ma szanse się sprzedać tylko świeże mięso. Mrożone wciąż musi czekać w chłodniach na lepsze czasy, o ile takie w ogóle nadejdą - komentują maklerzy giełd towarowych.

A oto jak kształtują się stawki.

Szynkę trudno już kupić poniżej 10 złotych za kilogram. Łopatka zdrożała nawet o złotówkę. Ceny karkówki najczęściej przekraczają 12 złotych.

Wieprzowina

Świeża  zł/kg

Szynka    10,00 - 12,00

Łopatka    8,40 - 8,50

Karkówka    9,50 - 12,40


Nie zdrożało jedynie to, co zwykle najtańsze, bo już tu zaczyna się bariera popytu. Nie sprzedają się ani tłuszcze, ani skórki, a już na pewno nie podgardla.

Najczęstsze ceny     zł/kg

Tłuszcze      1,4 - 0,8

Skórki     0,7 - 0,8

Podgardla     2,0 - 4,5

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności