Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

W ubiegłym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszyły się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane były też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży trudno było mówić. Brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny był zresztą w cenach.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.

Kurczaki -giełdy towarowe

max. Ceny transakcyjne  zł/kg

30 kwietnia      2 tygodnie temu

filety z piersi    11,20    12,00

tuszki        4,90    5,00

ćwiartki        4,20    3,80

skrzydła        4,40    3,60


Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł - te ostatnie były w piątek droższe o 80 groszy za kilogram.

Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.

Podroby z kurczaków

Giełdy towarowe

max. Ceny transakcyjne  zł/kg

30 kwietnia      2 tygodnie temu

wątróbki        2,80        2,70

serca        2,80        3,80

żołądki        3,90        3,50


O 40 groszy droższe były w piątek żołądki, o 10 wątróbki.

Aż o złotówkę tańsze okazały się serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności