MRiRW: Coraz bardziej tanieje żywiec wieprzowy

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w trzecim tygodniu marca dostawcy żywca wieprzowego otrzymywali średnio 3,68 zł/kg, o ok. 1 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku trzoda chlewna była o 24 proc. tańsza.

Za żywiec wołowy w analizowanym okresie, tak jak w poprzednim tygodniu, odbiorcy otrzymywali przeciętnie 4,52 zł/kg. Było to o prawie 9 proc. mniej niż przed miesiącem i przed rokiem. Polska wołowina niezmiennie jest jedną z najtańszych na rynku unijnym.

Ceny skupu kurcząt typu brojler wzrosły do 3,13 zł/kg, tj. o ok. 3 proc. wobec poprzedniego tygodnia i notowania sprzed miesiąca. Natomiast indyki potaniały odpowiednio o ok. 1 proc., do 4,30 zł/kg. W porównaniu do cen sprzed roku drób był tańszy o ponad 9 proc.

Źródło: Portal Spożywczy