Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kiełbasa lisiecka pod unijną ochroną

Kiełbasa lisiecka pod unijną ochroną

Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo. Małopolska ma na tej liście bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska.

Naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego kiełbasa lisiecka, produkowana przez masarzy w gminach Liszki i Czernichów (pow. krakowski), wytwarzana jest z delikatnego mięsa - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności