Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polski eksport drobiu poza UE wzrósł o 14 proc.

Polski eksport drobiu poza UE wzrósł o 14 proc.

Zwiększyły się wysyłki żywego drobiu, mięsa i przetworów z kurcząt oraz gęsi, spadł ntomiast eksport mięsa i przetworów z indyków, kaczek oraz pozostałych produktów drobiowych. W tym samym czasie import sektora drobiu z krajów trzecich do Wspólnoty obniżył się o 3,2 proc. do 581,8 tys. ton. Mniejsze niż przed rokiem były dostawy mięsa indyków, kurcząt i kaczek, wzrósł natomiast import żywca.

Najważniejszymi unijnymi eksporterami produktów drobiowych na rynki trzecie w omawianym okresie były: Francja (194,7 tys. ton; spadek o 7 proc. wobec 2008 r.), Holandia (131,5 tys. ton; wzrost o 5 proc.), Niemcy (94,7 tys. ton; -1 proc.), Belgia (36,8 tys. ton: -8 proc.) oraz Polska (35,1 tys. ton; +14 proc.).

W czołówce odbiorców znalazły się Rosja (126,3 tys. ton; -10 proc.), Arabia Saudyjska (65,9 tys. ton, +9 proc.), Benin (51,2 tys. ton; +1 proc.), Ukraina (48 tys. ton; -24 proc.) oraz Hongkong (38,3 tys. ton; +11 proc.). Głównymi dostawcami drobiu na rynek unijny były Brazylia (419,1 tys. ton; spadek o 5 proc.), Tajlandia (94 tys. ton; -4 proc.) oraz Chile (27 tys. ton; +20 proc.).

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności