Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsnym brak popytu obniża ceny

Na rynku mięsnym brak popytu obniża ceny

Obecnie nie opłaca się import półtusz wieprzowych z zachodu - są droższe od naszych. Krajowe, pełne klasy E kosztują maksymalnie 6 złotych za kilogram. Klasa S, którą oferuje się w niewielkich ilościach, jest o 20 groszy droższa.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE

Ceny transakcyjne zł/kg                         

kl. S        6,10 - 6,30

kl. E        5,90 - 6,10

kl. U        5,70 - 5,90


Najmniejszy popyt jest obecnie na karkówkę. Skończył się sezon grillowy, a zakupów na zapasy świąteczne zakłady jeszcze nie robią. Dlatego właśnie tu widać największy spadek cen.

Kilogram karkówki z importu kosztuje teraz średnio 10 złotych, krajowa jest o 1 złoty droższa. Brak też większego zainteresowania łopatką, schabem i szynką. W ciągu tygodnia przeceny sięgnęły 40 groszy za kilogram.

WIEPRZOWINA

Ceny transakcyjne zł/kg

karkówka        10,0 - 11,0

łopatka        5,8

schab b/k        12,5 - 13,5

szynka b/k    9,5 - 9,8

szynka z/k    6,5 - 7,0

Poszukiwane są tylko tłuszcze - ich cena lekko rośnie, bo ze względu na niewielkie uboje, zapasów nie ma. W kraju kosztują od 2,20 do 2,80 groszy, droższe są przy eksporcie na rynek wschodni.

TŁUSZCZE DROBNE TWARDE

Ceny transakcyjne zł/kg

rynek krajowy    2,2 - 2,8

rynek wschodni    2,9 - 3,0

Rośnie również popyt na głowy i ogony, a to zwiastuje ożywienie w handlu z Dalekim Wschodem.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności