Ceny zbóż, notowania, aktualności

Francuski producent przetworów mięsnych planuje ekspansję w Polsce

Francuski producent przetworów mięsnych planuje ekspansję w Polsce

Firma Henri Raffin to francuski lider w produkcji tzw. zdrowych wędlin (bien-etre) i trzeci co do wielkości producent suszonych kiełbasek. Roczne obroty firmy sięgają 26 mln euro. Producent zatrudnia 100 pracowników.

Udział eksportu w obrotach to 5 proc - Henri Raffin wysyła swoje wyroby przede wszystkim do Krajów Beneluksu, Czech, Słowacji, Węgier, Niemc, Austrii, Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich. Do tych odbiorców dołączy teraz Polska.

W przypadku Polski firma planuje (przynajmniej na początku działalności) wszystkie produkty sprowadzać z Francji, nie wyklucza jednak współpracy z polskimi producentami. Specjalista ds. eksportu w firmie Henri Raffin mówi: To zależy od naszych partnerów, z którymi rozpoczniemy współpracę w Polsce. Jesteśmy np. otwarci na wymianę, polski partner będzie dystrybuował nasze produkty w Polsce w zamian my rozprowadzimy wyroby polskiego producenta we Francji. Obecnie rozmawiamy nt. współpracy z jedną z polskich firm dystrybucyjnych, to kiedy rozpoczniemy sprzedaż w Polsce zależy od wyniku negocjacji. Może się okazać, że wejdziemy do Polski już za miesiąc, ale możliwe jest także to, że pojawimy się dopiero w 2010 roku.

To właśnie polski dystrybutor będzie miał za zadanie wprowadzić produkty firmy do sieci sklepów działających w Polsce.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności