Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zakłady mięsne sprowadzają o 30 proc. więcej wieprzowiny z Zachodu niż rok temu

Zakłady mięsne sprowadzają o 30 proc. więcej wieprzowiny z Zachodu niż rok temu

Spada rentowność branży mięsnej. Brakuje krajowego surowca, więc firmy sprowadzają droższy z Zachodu.

Surowiec jest rekordowo drogi, ponieważ rolnicy ograniczyli produkcję żywca. Szacuje się, że w połowie tego roku pogłowie trzody chlewnej liczyło w naszym kraju 14 mln sztuk. Było o 9 proc. niższe niż przed rokiem.

Nie mając wyjścia, zakłady kupują - niekiedy o jedną piątą droższe niż krajowe - mięso z zagranicy, głównie z Niemiec i Danii. Związek Polskie Mięso szacuje, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2009 r. import wieprzowiny zwiększył się o niemal jedną trzecią. Skala importu może zmniejszyć się na przełomie trzeciego i czwartego kwartału. Analitycy i producenci liczą, że po żniwach na rynku powinno pojawić się nieco więcej krajowego surowca.

Za problemy producentów płacą konsumenci. Firmy nie mogą jednak przełożyć całych kosztów na ceny produktów. Spada więc rentowność - według przedstawicieli zakładów mięsnych obecnie wynosi 1 proc. Rok temu zbliżała się do 3 proc.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności