Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku mięsa

Sytuacja na rynku mięsa

Doniesienia z mięsnego frontu nie satysfakcjonują żadnej ze stron - ani przetwórców, ani sieci handlowych, ani też maklerów.

O konsumentach nie wspominając. Produkcja w zakładach mięsnych spada. Licząc średnio - firmy wykorzystują teraz zaledwie 30 proc. swoich możliwości. I to nie za sprawą braku surowca, ale... zainteresowania.

Rynek chwieje się w rytmie zmian walutowych. Każde, nawet najmniejsze "drgnięcie" euro, powoduje natychmiastową zmianę w cennikach i budzi spore wątpliwości. Bo jaki będzie kurs euro w momencie zapłaty za towar, tego nie wie nikt. Import przypomina więc grę w ruletkę.

A handel na naszym podwórku pozostawia wiele do życzenia. Nie sprzedają się ani półtusze, ani szynka, ani też tak popularna w sezonie grillowym karkówka.

Sporadycznie sprzedają się mięsa drobne. Przede wszystkim używane do produkcji wędlin. Krajowe kupowane są chętniej niż te sprowadzane z Irlandii, Danii czy Niemiec.

Najpopularniejsza jest tak zwana "dwójka".

Mięsa drobne - zł/kg

Klasa I 10,00 - 11,50
Klasa II 50/50 3,80 - 6,50
Klasa II 60/40 6,50 - 7,20
Klasa III 7,00 - 10,00
Klasa IV 2,50 - 4,90

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności