Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny drobiu cały czas pną się w górę

Ceny drobiu cały czas pną się w górę

A wszystko przez duże braki surowca. W ciągu tygodnia kurczaki zdrożały średnio o 30 groszy. Tuszki kosztują nawet 6 złotych 20 groszy za kilogram.

Zakłady drobiarskie starają się podpisać teraz jak najwięcej umów na dostawy towaru. Na tej podstawie można wywnioskować, że podaż kurczaków wzrośnie dopiero w połowie lipca, a indyków o miesiąc później - uważają maklerzy.

Prawie całość drobiu sprzedawana jest od razu. Mrozi się tylko części rosołowe oraz serca i wątróbki, które szybko się psują, a małych ilości nie opłaca się transportować.

Kurczaki, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg

ćwiartki 5,80 - 6,20
uda z kością 6,00 - 6,50
skrzydełka 4,50 - 5,50

Ćwierci kurczaka kosztują teraz maksymalnie tyle, ile tuszki. Uda z kością dochodzą już nawet do 6,5 złotego za kilogram, ale w ofertach sprzedaży trudno je znaleźć. Maksymalne ceny skrzydełek są tylko o złotówkę niższe.

Ich także brakuje, a niedostatek towaru tym bardziej odczuwają handlowcy, że mamy pełnię sezonu grillowego.

Podroby z kurczaka, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg

wątróbka 2,50 - 3,30
serca 4,00 - 4,50
żołądki 3,60 - 4,20

Problem jest także z zakupami podrobów, nie brakuje tylko wątróbki z kurczaka, za którą trzeba zapłacić maksymalnie 3,30 złotych za kilogram.

Filety z piersi drobiowych, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg

z kurczaków 12,10 - 13,50
z indyków 14,50 - 15,50

Bardzo drogie są filety. Te z piersi kurczaka kosztują maksymalnie 13,5 złotego, z indyka przekroczyły 14,5 złotego za kilogram. A niektórzy żądają nawet o złotówkę więcej.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności