Ceny zbóż, notowania, aktualności

Pszenżyto

Pszenżyto

Pszenżyto - jeden z największych sukcesów polskiej nauki rolniczej jest nadal obiektem zainteresowania naszych specjalistów. Tym razem chcą tak poprawić te odmianę zboża, aby nadawała się nie tylko na cele paszowe, ale także konsumpcyjne.

Polska jest światowym potentatem jeżeli chodzi o produkcje pszenżyta. Jedna trzecia wytworzonego ziarna przypada na nasz kraj. I trudno się dziwić bo to Polak profesor Tadeusz Wolski wynalazł tą mieszkankę żyta i pszenicy. Teraz na tych doświadczalnych poletkach w podwarszawskim Radzikowie nadal pracuje się nad udoskonaleniem odmiany.

prof. Edward Arseniuk - Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: prowadzimy też badania w kierunku ulepszenia pszenżyta pod względem jakościowym. Dotychczas pszenżyto było produkowane głównie na cele paszowe a chcemy wyprodukować pszenżyto na cele chlebowe.

Pszenżyto przyjęło się wśród rolników, gdyż jest bardziej odporne na złe warunki klimatyczne i glebowe. Gdyby udało się wyhodować ziarno konsumpcyjne to zainteresowanie taką odmianą na pewno byłoby większe. Ale kiedy to nastąpi na razie nie wiadomo.

prof. Edward Arseniuk - Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: w niedługim czasie, na przestrzeni paru lat powinniśmy zarejestrować te odmiany.

Pszenżyt ze względu na wysoką zawartość białka może być paszą dla bydła, trzody chlewnej, owiec i ptactwa.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności