Rosną ceny wieprzowiny w UE

Na początku maja 2009 ceny referencyjne wieprzowiny w UE-27 wynosiły średnio 143,8 EUR/100 kg i były o 2 proc. wyższe niż przed miesiącem. Wzrost cen to wynik spadku produkcji u głównych dostawców mięsa wieprzowego we Wspólnocie oraz rosnącego popytu.

Obniżenie dochodów konsumentów europejskich na skutek kryzysu powoduje zmiany w strukturze zakupów mięsa: spadek popytu na droższą wołowinę i jagnięcinę na korzyść tańszej wieprzowiny i mięsa drobiu. Od początku roku ceny reprezentatywne mięsa wieprzowego w UE obniżały się do najniższego poziomu w połowie lutego (133 EUR/100kg). Od tego czasu ceny wieprzowiny stopniowo rosną i w połowie roku przekroczą prawdopodobnie poziom ub. r. (165 EUR/ 100 kg w czerwcu 2008 r.).

Źródło: FAMMU/FAPA