Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wzrost produkcji mięsa w Rosji

Wzrost produkcji mięsa w Rosji

Na spotkaniu dotyczącym sektora mięsa w Rosji wicepremier Zubkow poinformował, że w pierwszym kwartale 2009 w kraju wyprodukowanych zostało o 129 tys. ton mięsa więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Produkcja mięsa drobiowego podniosła się o 86 tys. ton (13 proc.), a wieprzowiny była wyższa o 7 proc., co odpowiadało wolumenowi 43 tys. ton. Według prognoz do 2011 roku (czyli w ciągu zaledwie dwóch lat) Rosja w pełni będzie mogła odpowiedzieć na wewnętrzne zapotrzebowanie na te produkty. Ponadto wicepremier podkreślił, że podjęte zostaną aktywne działania w kierunku zwiększenia produkcji również w sektorze wołowiny.

W 2008 roku w Rosji wyprodukowano 2,2 mln ton mięsa drobiowego, sprowadzając w tym czasie do kraju 1,2 mln ton tych produktów. W sektorze wieprzowiny produkcja ukształtowała się na poziomie 2 mln ton, co zostało uzupełnione importem, przede wszystkim z Unii Europejskiej oraz krajów Ameryki Łacińskiej, w wysokości 770 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności