Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wysokie ceny żywca

Wysokie ceny żywca

Firmy muszą przetrwać trudne miesiące. Ceny żywca wieprzowego wzrosły do poziomu nienotowanego od lat. Stało się to wskutek niskiego stanu pogłowia trzody chlewnej, a także osłabienia złotego, co zahamowało import taniej wieprzowiny z Zachodu.

Największa gałąź polskiego przemysłu spożywczego od roku boryka z poważnymi problemami, które przyczyniły się już do upadłości kilku znanych zakładów i doprowadziły wiele innych na skraj bankructwa. Niestety - wiele wskazuje na to, że ten rok będzie jeszcze trudniejszy niż poprzedni.

Zwyczajowo na początku roku ceny na tym rynku są najniższe. Przeciętnie w latach 2003-08 w drugim tygodniu stycznia za żywiec płacono 3,39 zł/kg, a dwa lata temu nawet 3,19 zł/kg. W bieżącym roku sytuacja kształtuje się jednak zupełnie inaczej. W drugim tygodniu stycznia cena wyniosła 4,43 zł/kg.

Oznacza to, że cena tego surowca jest teraz blisko 40 proc. wyższa w stosunku do przeciętnej w styczniu w ostatnich latach. Drogi surowiec odbije się niekorzystnie na wynikach firm mięsnych, bo nie będą one w stanie przerzucić całego wzrostu kosztów na konsumentów.

- Nawet jeśli ceny naszych wyrobów wzrosną, to nie wprost proporcjonalnie do wzrostu cen surowca. To niestety odbije się negatywnie na rentowności firm w naszej branży - mówi Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

Podkreśla, że firmom z branży trudno już schodzić z marży. Rentowność netto sięga w niej bowiem według różnych szacunków od 0 do 3 proc.

Trzeba przetrzymać ten trudny okres. Za kilka miesięcy wzrośnie pogłowie trzody chlewnej i sytuacja na rynku się poprawi - ocenia Bogusław Miszczuk.

Źródło: Puls Biznesu

Powrót do aktualności