W UE utrzymują się wysokie ceny żywca i jaj

W UE w drugim tygodniu grudnia drożało bydło rzeźne, kurczęta i jaja konsumpcyjne, a taniała trzoda chlewna. Ceny wszystkich wymienionych produktów są na wysokim poziomie. Ceny kurcząt są o 22 proc. wyższe niż przeciętnie w analogicznych tygodniach w latach 2002-07, natomiast ceny trzody chlewnej są o 11 proc. a jaj konsumpcyjnych o 6 proc. wyższe. Wysokie są również ceny zakupu bydła na poziomie prawie o 7 proc. wyższym w relacji rocznej. W przypadku trzody, drobiu i jaj ważnym czynnikiem wpływającym na wyniesienie cen na wysoki poziom były zeszłoroczne podwyżki cen surowców rolnych. Droższe pasze z opóźnieniem od kilku do kilkunastu miesięcy przeniosły się na wyższe ceny mięsa i jaj. W przypadku wołowiny ważniejszym czynnikiem od wysokich cen pasz jest prawdopodobnie ograniczenie przez UE importu tego gatunku mięsa z Brazylii.

Źródło: Informacje własne, Rolpetrol