Informacja Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące mięsa z Irlandii

W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 4 z dnia 9 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że wyniku informacji uzyskanych do godziny 12:30 dotyczących przeprowadzonych kontroli dodatkowo ustalono:

  1. Do jednego z zakładów w województwie śląskim w dniu 8 12 2008r. zostało przywiezione z Irlandii 20 605 kg. mięsa wieprzowego, pochodzącego z jednej ze wskazanych przez władze irlandzkie rzeźni. Pośrednikiem transakcji była firma duńska. Mięso pozyskano na początku grudnia br. Całość towaru została zatrzymana i zabezpieczona przez Inspekcję Weterynaryjną oraz zostały pobrane próbki do badań.
  2. W zakładzie w województwie wielkopolskim zatrzymano i zabezpieczono 207 kg boczku wędzonego, wyprodukowanego z podejrzanego mięsa.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi