Wzrost cen żywności w UE

Według danych zebranych przez niemieckie ministerstwo rolnictwa i żywności, konsumenci w Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2008 r. płacili średnio o 7 proc. więcej za żywność i napoje bezalkoholowe niż w tym samym czasie w 2007 r. Największy wzrost cen zanotowano w Europie Wschodniej i Środkowej. W Bułgarii osiągnął on 23,3 proc., a na Łotwie – 21 proc.

Ceny na Litwie wzrosły o 17,5 proc., a na Węgrzech – o 13,5 proc. Wzrost cen nastąpił również na zachodzie Europy, choć był on nieco mniejszy. W Irlandii ceny zwiększyły się o 8 proc., a w Danii – o 7,8 proc. W Austrii, Finlandii i Polsce wzrost cen wyniósł od 7,1 do 7,5 proc. W Wielkiej Brytanii i Hiszpanii ceny zwiększyły się o około 6,9 proc., w Niemczech – o 6,5 proc., we Włoszech – o 5,5 proc., we Francji i w Holandii – o 5,4 proc., na Cyprze – o 4,7 proc., a w Portugalii – o 3,4 proc. W lipcu ceny żywności i napojów w Unii Europejskiej były o 8 proc. wyższe niż w lipcu 2007 r.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi