Tragiczna sytuacja na rynku jaj – alarmują producenci

Od świąt ceny spadały, a wręcz lecą na „łeb na szyję”. Wszystko za sprawą nadwyżki, która jeszcze niedawno wysyłana była na eksport, ale przy nieopłacalnym kursie euro, zostaje w kraju. Przetwórstwo nie jest w stanie wchłonąć takiej ilości towaru.

Skutek jest taki, że hodowcy do produkcji jaj zaczęli dokładać. Tona paszy dla niosek kosztuje netto od 1050 do 1080 złotych. I na obniżki mimo taniejących zbóż się nie zanosi. Jak szacują drobiarze – koszt wytworzenia jednego jajka, to ponad 20 groszy, z tego sama pasza pochłania 16 groszy, czyli tyle ile teraz za jaja gotowi są im płacić handlowcy.

Markety próbują ożywić rynek różnego rodzaju promocjami, ale jak tylko skończą się komunie, a zaczną upały,popyt i tak spadnie.

Hurtowe ceny zbytu jaj
klasa cena (zł/szt.)
XL 0,19 – 0,26
L 0,17 – 0,23
M 0,15 – 0,19
S 0,05 – 0,15

Teraz ceny hurtowe jaj najczęściej wynoszą około 16 – 17 groszy. 20 groszy przekraczają tylko przy stałych umowach, kto nie ma co zrobić z towarem i sam musi szukać zbytu, dostaje znacznie mniej.

Ceny jaj na targowiskach
województwo cena (zł/szt.)
kujawsko-pomorskie 0,33 – 0,50
łódzkie 0,33 – 0,50
mazowieckie 0,20 – 0,50
lubelskie 0,30 – 0,50
świętokrzyskie 0,25 – 0,60

Na targowiskach ceny wciąż takie same, za jaja tak zwane „wiejskie” trzeba zapłacić od 30 do 50 groszy, fermowe kosztują od 20 groszy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1