Rynek mięsny wygląda tak, jakby wciąż trwały tu święta

Firmy chętnie pozbyłyby się zapasów, głównie szlachetnych elementów, ale nie za wszelką cenę. Najchętniej oferowałyby towar po takich stawkach, jak jeszcze kilka dni temu. Potencjalni klienci nie spieszą się jednak z zakupami, bo wiedzą, że przeceny na tym rynku, to tylko kwestia czasu.

I tak na przykład zakłady oferują szynkę z kością średnio po 6 złotych 90 groszy za kilogram. Zainteresowanie by było, gdyby można było ją kupić przynajmniej o 70 groszy taniej. Tak więc do transakcji nie dochodzi. I tak prawdopodobnie będzie do piątku. Jak szacują maklerzy w przyszłym tygodniu ceny muszą spaść o 10 – 15 proc.

Jeśli ktoś czegoś szuka, to tylko najtańszych elementów, takich jak skórki, tłuszcze czy nogi. Ale towar trudno kupić. Szczególnie duże transporty na eksport – komentuje Andrzej Dębowski z Giełdy ROL-PETROL w Łodzi.

Ceny transakcyjne
elementów wieprzowych
element cena (zł/kg)
skórki 0,65 – 0,70
tłuszcze 1,60 – 1,70
nogi 1,20 – 1,30
głowy 0,80

Źródło: Agrobiznes, TVP1