Ceny zbóż, notowania, aktualności

Produkcja mięsa w Niemczech wzrosła o 6 proc. w 2007 roku

Produkcja mięsa w Niemczech wzrosła o 6 proc. w 2007 roku
Według Niemieckiej Agencji ds. Rynku i Cen (ZMP) produkcja mięsa w Niemczech wzrosła o 6 proc. w 2007 roku w stosunku do 2006, do około 7,3 mln ton.

Obejmuje to produkcję wieprzowiny w ilości około 5 mln ton (która wzrosła o 7 proc. w stosunku do roku poprzedniego – i osiągnęła rekordowy poziom).

W 2007 roku ubito w Niemczech 53.3 mln świń, o 6.5 proc. więcej niż w roku ubiegłym.

Agencja ZMP odnotowała, że liczba świń rzeźnych importowanych do Niemiec – szczególnie z Danii – wzrosła w roku 2007 o 21.2 proc. w stosunku do poprzedniego roku, podczas gdy pogłowie trzody w Niemczech wzrosło o 5.2 proc.

Produkcja mięsa wołowego w Niemczech nieznacznie spadła w zeszłym roku, do 1.129 mln ton. Ogółem ubito 3.349 mln sztuk bydła (spadek o 1.7 proc.) i 305 tys. cieląt (spadek o 8.8 proc.).

Ubój byków wzrósł w stosunku do zeszłego roku o 2.2 proc., a krów spadł o 5.6 proc. Ten ostatni spadek uważany jest za konsekwencję zeszłorocznych, wyjątkowo wysokich cen nabiału, które zachęciły producentów do chowu bydła mlecznego.

Produkcja drobiu w Niemczech wzrosła o 14 proc. do 652 tys. ton. Całkowita produkcja drobiu wzrosła o 8.4 proc. do ponad 1.1 mln ton.

Źródło: Polskie Mięso

Powrót do aktualności