Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny drobiu idą w dół

Ceny drobiu idą w dół
Na giełdach towarowych jeszcze w ubiegłym tygodniu drób drożał, bo ceny żywca wzrosły nawet o 20 proc. w ciągu 2 tygodni.

Jednak teraz odbiorcy detaliczni i hurtownie przestały kupować towar, ceny idą więc w dół. Jedynie filety z piersi kurczaka na eksport znajdują nabywców. Kilogram kosztuje od 13 do 15 złotych, a z przeznaczeniem na rynek krajowy najczęstsze ceny transakcyjne krążą wokół 11 złotych.

Za ćwiartki z kurczaka trzeba zapłacić maksymalnie 4,20 złotych za kilogram. Na skrzydełka popytu dalej nie ma. Bardzo małe jest zainteresowanie mięsem indyczym. Staniał udziec bez kości, tylko filety z piersi utrzymują ceny. Towaru jest dużo. Handlowcy liczą na zyski ze współpracy z rynkiem rosyjskim, ale zdaniem maklerów jeszcze nie ma co rozbudzać nadziei.

Na podroby z kurczaków chętnych także niewielu. Zapotrzebowanie jest tylko na serca. W zależności od ilości za kilogram trzeba zapłacić od 2,50 do 4,00 złotych – komentują maklerzy z Łodzi.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności