Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ożywienie na rynku żywca wieprzowego

Ożywienie na rynku żywca wieprzowego
W wielu zakładach, szczególnie w Wielkopolsce, od dziś obowiązują wyższe cenniki. Ale bez szaleństwa zmiany sięgnęły od 10 maksymalnie do 20 groszy za kilogram. Rolnicy najczęściej za kilogram żywca otrzymują 3 złote. Powodów podwyżek jest co najmniej kilka. Po pierwsze żywca jest mniej, a ze względu na zbliżające się święta zwiększono zamówienia, po drugie rolnicy słysząc o nadziejach na odblokowanie rosyjskiego rynku nie spieszą się teraz ze sprzedażą. Do tego dochodzi jeszcze ptasia grypa. Ale na spekulacyjne przetrzymywanie żywca jest już zbyt późno mówią przetwórcy, bo kto nie sprzeda świń teraz po świętach może mieć problemy. Niektóre firmy planują zakończenie skupu około 20 grudnia, inne prowadzić będą ubój jeszcze w wigilie, bo świeże półtusze potrzebne będą pod noworoczne zamówienia.

Ceny tuczników wg WBC
klasacena (zł/kg)
S4,15 – 4,59
E4,00 – 4,45
U3,80 – 4,19
R3,60 – 3,85
O3,00 – 3,41
P2,77 – 3,21


Dziś klasa "E" wyceniana jest minimum na 4 złote za kilogram. Do doliczeniu wszelkich dodatków i premii najwyższa stawka to około 4 i pół złotego.

Ceny prosiąt na targowiskach
województwocena (zł/parę)
mazowieckie70 – 160
pomorskie80 – 130
lubelskie80 – 180
podlaskie80 – 220
świętokrzyskie100 – 160
opolskie100 – 160
małopolskie140 – 270


Na targowiskach zainteresowanie prosiętami małe, tak samo jaki i podaż. Ceny zaczynają się już od 70 złotych za parę, tylko w Małopolsce zbliżają się do 300.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności