Sytuacja na rynku mięsa wołowego

Choć w porównaniu z innymi, rynek wołowiny jest bardzo stabilny, to i jego nie omijają wahania. Przez ostatnie miesiące ceny zbytu ćwierci w kontaktach zagranicznych spadły o kilkadziesiąt groszy za kilogram.

A wraz z wakacjami zmniejszyły się także zmówienia. Równocześnie w dół musiały pójść także ceny skupu żywca. Jeszcze w kwietniu firmy eksportowe skupowały buhaje po 5 złotych za kilogram.

Teraz cena maksymalna z reguły nie przekracza 4 i pół złotego. A w małych firmach które kupują tylko pod krajowe zamówienia minimalne stawki spadły nawet do 4 złotych. Duże zainteresowanie wciąż utrzymuje się na krowy. Ale cena zupełnie tego nie odzwierciedla.

Ceny netto skupu
żywca wołowego
rodzaj cena (zł/kg)
buhaje 4,00 – 4,70
jałówki 3,00 – 4,00
krowy rzeźne 2,00 – 3,80

Największe różnice w cenach krów od 2 do prawie 4 złotych za kilogram. Wiele zależy tu od wagi. Najcięższe sztuki wyceniane są najlepiej.

Ceny bydła na targowiskach
cielęta 5,00 – 14,00 zł/kg
krowy mleczne 1900 – 3000 zł/szt.
krowy z cielętami 2500 – 3900 zł/szt.
jałówki 2070 – 2800 zł/szt.

Na targowiskach zwierząt jest niewiele. Za krowę mleczną trzeba zapłacić średnio od 2 do 3 tysięcy złotych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1