Amerykańska wołowina w Korei

Amerykańska wołowina znów może gościć na południowokoreańskich stołach. Stany Zjednoczone uzyskały prawo do eksportu tego mięsa, ale Koreańczycy nie przyjęli tej informacji z radością. Wręcz przeciwnie. Wraz z pojawieniem się amerykańskiej wołowiny na sklepowych półkach, na ulicach pojawili się protestujący.

Południowa Korea zamknęła drzwi dla amerykańskiej wołowiny w grudniu 2003, po wybuchu w USA choroby szalonych krów. W ubiegłym roku rynek został częściowo otwarty dla mięsa bez kości pochodzącego z uboju bydła poniżej 30 miesiąca życia. Teraz embargo zniesiono.

Dla wielu Koreańczyków ważny jest fakt, że mięso z USA jest nawet o połowę tańsze od krajowego i dlatego będą je kupować. Z kolei Stowarzyszenie Konsumentów nawołuje do bojkotu pod hasłem – zdrowie jest ważniejsze niż niższa cena, nie możemy karmić naszych dzieci mięsem chorych krów.

Źródło: Agrobiznes, TVP1