Na rynku strusi sytuacja nadal nie najlepsza

Po trwającej kilkanaście miesięcy ptasiej grypie w RPA i otworzeniu granic, tamtejsi hodowcy zastosowali ceny dumpingowe na strusinę.

Mięso sprzedaje po 3 euro/kg, czyli ponad 2 razy taniej niż żądali wcześniej. Polskim hodowcom trudno z nimi konkurować, mimo to wysyłamy trochę mięsa do Francji, Szwecji , Hiszpanii i Szwajcarii. W stosunku do 2005 roku teraz liczba ubijanych w Polsce strusi spadła o blisko 60 proc., a ceny żywca prawie o 1/3. To spora różnica, tym bardziej, że ceny pasz znacząco wzrosły.

Cena jaj strusich w hurcie nie zmienia się od lat. Największy popyt jest jak zwykle przed Wielkanocą. Chętni to głównie firmy specjalizujące się w produkcji pisanek i prezentów wykonanych z ogromnych wydmuszek.

Strusie skóry w najbardziej popularnej klasie I i II drożeją. Wpływ na to mają wzrosty cen na świecie. Teraz hodowcy mogą uzyskać o 3 do 4 euro za sztukę więcej niż w grudniu.

Źródło: Agrobiznes, TVP1