Ceny zbóż, notowania, aktualności

Biesiady dają zarobić producentom wędlin

Biesiady dają zarobić producentom wędlin
Zakłady mięsne szukają sposobów na zwiększenie obrotów i promowanie swoich produktów. Największe firmy zabiegają więc o kontrakty z restauracjami i hotelami, a mniejsze stawiają na coraz bardziej popularną działalność cateringową.

Więcej produktów mięsnych do hoteli, restauracji i odbiorców usług cateringowych chce dostarczać Polski Koncern Mięsny Duda. Firma zamierza to zrobić poprzez sieć dystrybucyjną przejętej ostatnio spółki Stół Polski. Na pierwszy ogień pójdą restauracje w Warszawie i Krakowie. – Sprzedaż mięsa do gastronomii gwarantuje wyższe marże niż dostawy do sklepów – wyjaśnia Maciej Duda, prezes PKM Duda.

Od wielu lat z restauracjami w największych hotelach w Polsce współpracuje Grupa Animex, lider polskiej branży mięsnej. Firma dostarcza także półprodukty do sieci pizzerii, m.in. Pizzy Hut i Telepizzy. – Staramy się nadążyć za rozwijającym się rynkiem, który rośnie 20–30 proc. rocznie – mówi Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Animeksu. Rynek gastronomiczny wyceniany jest na ponad 18 mld zł rocznie.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności