Piątkowe spotkanie Leppera z przedstawicielami branży mięsnej

W piątek wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper oraz sekretarze stanu: Marek Zagórski i Henryk Kowalczyk spotkali się z przedstawicielami Rady Gospodarki Żywnościowej, Związku Polskie Mięso, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS.

Podczas spotkania przedyskutowano możliwości rozładowania tzw. „górki mięsnej” oraz wdrażania wieloletnich umów handlowych producentów rolnych z zakładami przetwórczymi. Potwierdzono, że jedyną drogą do zapewnienia stabilności na rynkach rolnych są wieloletnie, handlowe powiązania producentów rolnych z zakładami przemysłu spożywczego.

 – Im wcześniej zainteresowane strony uświadomią sobie taką konieczność tym szybciej podmioty będą stabilne ekonomicznie i konkurencyjne na rynku europejskim – powiedział wicepremier Andrzej Lepper. Uczestnicy wyrazili zadowolenie z przedstawionych inicjatyw i zobowiązali się do przedłożenia jeszcze w tym miesiącu propozycji organizacyjnych, związanych z powiązaniami handlowymi.

Z takiej formy współpracy z resortem nie chcieli skorzystać rolnicy z Wielkopolski, którzy uczestniczyli 24 bm. w spotkaniu w Lesznie.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi