Ceny zbóż, notowania, aktualności

Brakuje żyta

Brakuje żyta
Na rynku coraz wyraźniej jest odczuwalny brak żyta. W dodatku ceny pszenicy wciąż rosną. To bezpośrednio przekłada się na cenę pieczywa, które jak zapowiadają piekarze będzie coraz droższe.

Najgorzej jest z zaopatrzeniem w mąkę żytnią. Nieunikniony jest więc wzrost cen żytniego pieczywa.

Bogdan Mamaj Szef Cechu Piekarzy: – W najbliższych miesiącach będziemy jedli wyłącznie pieczywo pszenne. Pieczywo żytnie będzie rarytasem. Obecnie mąka żytnia jest droższa od mąki luksusowej, tak zwanej 500–setki piekarskiej.

Coraz drożej będzie też na półkach z pieczywem pszennym. Piekarze bezradnie rozkładają ręce mówiąc, że podwyżek nie da się uniknąć. Potwierdzają to analitycy. Zboże będzie coraz droższe. Ceny wzrosną jeszcze o około 10 proc. Odwrócenia tendencji należy się spodziewać dopiero przed żniwami.

Bogdan Judziński Izba Zbożowo–Paszowa: – Ten przyrost będzie miał przełożenie na cenę produktów a więc cenę pasz i mąki. Co będzie miało wpływ na cenę żywności.

Według szacunków w marcu, za pszenicę konsumpcyjną trzeba będzie zapłacić od 630 do 660 złotych za tonę. Żyto będzie kosztowało maksymalnie 530 złotych. W czerwcu ma być jeszcze drożej. Prognozują eksperci z Agencji Rynku Rolnego.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności