Gorsza jakość pieczywa

Pieczywo jest gorszej jakości niż rok czy 2 lata temu. Szczególnie w hipermarketach – wynika z kontroli z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych.

Najmniej zastrzeżeń inspektorzy mają do pieczywa żytniego. Gorzej jest z pszennym i mieszanym. Norm jakościowych nie spełnia aż 40 procent bułki tartej. Z roku na rok jest gorzej.

Monika Rzepecka po Inspektora IJHARS: – Szczególnie ta jakość handlowa pieczywa pogorszyła się w piejkarniach w hipermarketach, w porównaniu z innymi piekarniami.

Mieszkańcy Warszawy co dzień kupują 350 ton chleba. Piekarze twierdzą, że pieczywo kiepskiej jakości to niewielki procent, ale jak mówi Bogdan Mamaj starszy Cechu Piekarzy w Warszawie, – Stolica jest zalewana pieczywem niewiadomego pochodzenia przez piekarnie, które się wstydzą nakleić nalepkę. Inspektorzy jakości handlowej podkreślają, że produkcja piekarska musi być pod szczególną kontrolą. – Myślę, że warto podkreślić tę kwestię, gdyż pieczywo jest produktem szeroko konsumowanym i niemal strategicznym. Dlatego ta branża jest przez nas szczególnie traktowana. – mówi Monika Rzepecka, po Inspektora IJHARS.

Dlatego inspektorzy zapowiadają w piekarniach znacznie częstsze kontrole.

Źródło: Agrobiznes, TVP1