Hodowla strusi mniej opłacalna

Część bardziej nerwowych producentów mięsa strusiego zrezygnowała z hodowli. W porównaniu z ubiegłym rokiem, teraz ilość ubijanych zwierząt zmniejszyła się nawet o 3/4. Wszystko przez to, że zarówno na nasz rynek, jak i zachodni znowu dociera mięso z RPA. Jak długo? Nie wiadomo, bo niektóre państwa już wprowadzają nowe obostrzenia w handlu z Afryką.

Mówi się o nadejściu tam kolejnej fali ptasiej grypy. W państwach dawnej Unii ceny idą w dół. Nasze mięso strusie chłodzone na eksport kosztuje średnio 8–9 Euro za kilogram. W dalszym ciągu główne kierunki eksportu to Niemcy i Belgia, ale coraz częściej interesuje się naszym towarem także Hiszpania.

Kilogram żywca strusiego klasy pierwszej kosztuje teraz około 8 i pół złotego. O prognozy na razie trudno, ale jeśli ceny się zmienią to raczej na niższe – mówią specjaliści.

Źródło: Agrobiznes, TVP1