Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso przed świętami tanieje

Mięso przed świętami tanieje
Producenci mięsa i drobiu coraz niecierpliwiej czekają na otwarcie wschodnich granic dla swoich produktów.

Święta coraz bliżej, a ceny półtusz wieprzowych i najlepszych gatunków mięsa spadają. Zakłady przetwórcze znacznie wcześniej zgromadziły surowiec potrzebny na wyroby świąteczne. Teraz tylko mniejsze firmy sporadycznie uzupełniają zaopatrzenie. Nadchodzący tydzień to czas dystrybucji przygotowanych wyrobów.

Spadają również ceny tanich produktów, np. tłuszczu, skórek czy głów. Te surowce sprzedawane były przede wszystkim na Wschód.Ukraina anulowała ostatnio zakaz importu mięsa z Białorusi. Polskę on jeszcze obejmuje. W przyszłym tygodniu ma się odbyć spotkanie polskich i ukraińskich służb weterynaryjnych w tej sprawie. Na razie zapasy niesprzedanego towaru zalegają magazyny.

Rosną też nadwyżki drobiu. Producenci szacują, że ujawnienie przypadków ptasiej grypy spowodowało blisko 20-proc. spadek sprzedaży. W obrocie giełdowym świeże kurczaki oferowane są po 3,6 - 3,8 zł za kg, natomiast latem ubiegłego roku ich cena przekraczała 5 zł za kg. Spadła przy tym nie tylko sprzedaż na rynku krajowym, ale i za granicę. Unia Europejska ma podobne problemy ze zbytem drobiu co Polska.

Powoli natomiast drożeje wołowina, której znaczna ilość wędruje na rynek unijny. Zainteresowanie polskim mięsem jest bardzo duże, ale jego podaż jest ograniczona. To efekt ograniczania w ostatnich latach hodowli bydła.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności