Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ożywienie na rynku mięsa

Ożywienie na rynku mięsa
Przed nami najgorętszy tydzień – mówią w zakładach mięsnych. Skup rośnie, bo już przygotowywane będą pierwsze partie świeżego mięsa, to także ostatni dzwonek dla tych, którym zabrakło elementów na wędzonki. Hodowcy też wiedzą, że lepiej z tucznikami nie zostawać na nowy rok. Bo nawet jeśli ceny nie spadną, to na pewno spadnie popyt. Ale zdaniem przetwórców teraz święta coraz częściej bardziej przypominają dłuższy weekend, dlatego można podchodzić do nich prawie „z biegu” bez zbędnych przygotowań.

Potwierdza to spokojna sytuacja na rynku wieprzowiny. Ceny skupu bez zmian, najczęściej 3 zł 30 groszy za kilogram żywca. Jeśli surowca będzie dużo, nie wykluczamy obniżek, bo o podwyżkach nikt teraz nie myśli – przekonują przedstawiciele zakładów.

Według klasyfikacji EUROP stawki zaczynają się od 3 złotych 30 groszy za kilogram za najniższą klasę P i dochodzą do ponad 5 złotych za klasę S. Wiele firm do podstawowych cenników stosuje jeszcze system dopłat.

Od 200 do 300 złotych, tyle najczęściej trzeba zapłacić na targowiskach za parę prosiąt.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności