Zwiększona podaż żywca
W minionym tygodniu utrzymała się spadkowa tendencja notowań wieprzowiny. To wynik zwiększonej podaży żywca oraz korzystniejszych relacji cenowych na mięso z importu.
Po żniwach rolnicy dostarczają do skupu coraz więcej tuczników. Większa podaż surowca wpłynęła na obniżenie cen. Półtusze wieprzowe kl. R oraz elementy: szynka, schab, łopatka, karkówka potaniały o 3-4 proc. Zwiększył się import po korzystniejszych cenach, gdyż tańsze jest euro.
Nie zmieniły się notowania tanich mięs wieprzowych. Na te surowce jest ostatnio duży popyt na rynku krajowym i na eksport. Odbiorcy z Białorusi, Ukrainy kupują słoninę, tłuszcze drobne, skórki.
Droga jest wołowina, a zapotrzebowanie na to mięso utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie. Potaniał drób. W niewielkim stopniu dotyczy to jednak mięs, które kupowane są do dalszego przetwórstwa.
Po żniwach rolnicy dostarczają do skupu coraz więcej tuczników. Większa podaż surowca wpłynęła na obniżenie cen. Półtusze wieprzowe kl. R oraz elementy: szynka, schab, łopatka, karkówka potaniały o 3-4 proc. Zwiększył się import po korzystniejszych cenach, gdyż tańsze jest euro.
Nie zmieniły się notowania tanich mięs wieprzowych. Na te surowce jest ostatnio duży popyt na rynku krajowym i na eksport. Odbiorcy z Białorusi, Ukrainy kupują słoninę, tłuszcze drobne, skórki.
Droga jest wołowina, a zapotrzebowanie na to mięso utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie. Potaniał drób. W niewielkim stopniu dotyczy to jednak mięs, które kupowane są do dalszego przetwórstwa.
Źródło: Rzeczpospolita
Powrót do aktualności