Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zaczyna brakować żywca wieprzowego

Zaczyna brakować żywca wieprzowego
W całej Europie zaczyna brakować żywca wieprzowego, co od razu przełożyło się na ceny półtusz. U naszych zachodnich sąsiadów ten tydzień przyniósł podwyżki średnio o 10 centów za kilogram. U nas również drożej. W ostatnich dniach za kilogram mięsa trzeba zapłacić nawet o 40 gr więcej.

Holendrzy, Niemcy i Czesi chętnie kupowaliby nasze półtusze ale nie są w stanie zaakceptować nowych cen. Teraz kilogram tego towaru w klasie U kosztuje powyżej 6 zł, a i tak trudno go kupić. Tymczasem kontrahenci szukają cen przynajmniej o 50 gr. niższych.

Poza półtuszami wieprzowymi trudno cokolwiek sprzedać. W magazynach odkładają się spore ilości słoniny i tłuszczy, ale obniżek nie widać. Dla kupców ze wschodu to nadal ceny nie do zaakceptowania.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności