Rośnie produkcja jaj

Zaczyna się najlepszy okres dla właścicieli kurzych ferm. W okresie świąt wielkanocnych Polacy kupują dziesięć razy więcej jaj niż zazwyczaj.

 – W minionym roku w Polsce wyprodukowano 9,2 miliarda sztuk jaj – szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Na jednego Polaka przypadało więc ponad 210 jaj. Rok wcześniej rodacy zjedli ich średnio 215. Wygląda jednak na to, że sezon złych wiadomości z kurzego rynku dobiega końca.

IERiGŻ uważa, że w tym roku fermy wyprodukują 9,4 mld jaj. Eksperci oceniają, że stanie się tak z powodu spadających cen żywności. Jaja są coraz tańsze, więc kupujemy ich więcej. Poza tym są one coraz powszechniej stosowane w wielu gotowych wyrobach spożywczych.

Instytut uważa, że także w tym roku jaja nie powinny drożeć. Mira Kobuszyńska z IERiGŻ uważa, że tegoroczny eksport do Holandii i Niemiec będzie niższy niż w latach poprzednich. Dlatego na naszym rynku pojawi się więcej jaj. Nadpodaż spowoduje, że unikniemy podwyżek. W 2004 roku na zagraniczne stoły trafiło ok. 600 mln polskich jajek.

Źródło: Rzeczpospolita