Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tańsza wieprzowina, coraz mniej wołowiny

Tańsza wieprzowina, coraz mniej wołowiny
Obniżając cenę wywoławczą mrożonych półtusz wieprzowych z 5,50 na 5,00 zł Agencja Rezerw Materiałowych pozbawiła ubojnie zysku - uważają maklerzy giełd towarowych. Zakłady, które właśnie teraz muszą zrobić rotację, czyli wymienić stary towar na nowy, stracą przynajmniej 40 gr. na każdym kilogramie składowanego mięsa. Podwyżki skutecznie hamuje import. Gdyby nie to ceny wzrosłyby średnio o 50 gr./kg - przekonują maklerzy. Sprzedają się spore ilości przodków wieprzowych, które kosztują około 5,85 zł. Nieco droższa łopatka również znajduje nabywców. Są też chętni na boczek. Za to eksport bardzo kuleje. Teraz za granicę można sprzedać właściwie tylko wołowinę, ale zaczynają się problemy z jej zdobyciem. Firmy, które dotychczas wysyłały nawet siedem TIR-ów tego mięsa, teraz pakują zaledwie dwa. Niemcy kupują nasze krowy, Włosi i Hiszpanie szukają byczków.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności