Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanieje wieprzowina

Tanieje wieprzowina
Na giełdach towarowych w całym kraju notowania zarówno półtusz, jak i elementów zaczęły gwałtownie spadać. Są trzy powody takiej sytuacji. Pierwszy to wyjątkowo duża podaż mięsa krajowego i zagranicznego na rynku. Drugi to znikomy wręcz popyt na wyroby gotowe w handlu detalicznym. Trzeci to mocna złotówka i słaby dolar, które spowodowały wyhamowanie handlu zagranicznego. Ceny półtusz wieprzowych, niezależnie od klasy, spadły o około 20 gr. za kilogram. Jak długo potrwa taka sytuacja, nikt nie umie i nikt nie chce prognozować. Na wczorajszej sesji Agencja Rezerw Materiałowych wystawiła 228 ton półtusz wieprzowych, z czego sprzedała zaledwie połowę. Cena sprzedaży była tylko o 2 gr. wyższa niż wywoławcza i wynosiła 5,52 zł za kilogram. Za świeże półtusze chłodzone na wolnym rynku można uzyskać cenę od 6,10 zł do 6,30 zł za kilogram.

Od początku miesiąca, bardzo niepokojąco, spadły ceny najtańszych gatunków mięsa, takich jak tłuszcze czy podroby. Obniżki nie ominęły też szynki, schabu, czy karkówki. Najbardziej staniała golonka, bo prawie 2 zł za kilogram.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności