Coraz mniej zachorowań bydła na BSE w krajach UE

W krajach Unii Europejskiej odnotowuje się coraz mniej zachorowań na chorobę szalonych krów (BSE). W Polsce system kontroli tej choroby jest bardzo skuteczny, produkty mięsne są bezpieczne dla zdrowia – zapewnił w piątek, na seminarium z okazji XXII Dni Przemysłu Mięsnego, dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego Andrzej Borys.

Borys wyjaśnił, że w Polsce badane są wszystkie sztuki bydła powyżej 30 miesiąca życia skierowane do uboju. Dotychczas wykryto w naszym kraju 18 przypadków BSE.

W opinii ekspertów, przyczyną nasilenia się tej choroby u zwierząt była zmiana sposobu karmienia. Wprowadzono bowiem do pasz mączki mięsno-kostne, których stosowanie w tym celu zostało w końcu w Unii zakazane. Handlowano także zarażonymi zwierzętami.

Dyrektor zapewnił, że BSE jest pod kontrolą. We wszystkich krajach Unii obserwowany jest spadek zachorowań na tę chorobę. BSE wykryto w 1986 r. w Wielkiej Brytanii, a w Polsce pierwszy przypadek stwierdzono w 2002 r. Najwięcej zachorowań odnotowano w Wielkiej Brytanii, a ich szczyt przypadł na lata 1991-1992.

Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt podzieliła kraje ze wzglądu na skalę zagrożenia chorobą BSE na cztery kategorie. Polska znalazła się w trzeciej, czyli takiej, gdzie wykryto chorobę u mniej niż 100 sztuk bydła na 1 mln sztuk. W ostatniej, najbardziej zagrożonej grupie znalazły się Wielka Brytania i Portugalia.

Z badań przeprowadzonych przez tą organizację wynika, że liczba zachorowań w 2003 r. w stosunku do 2001 r. znacznie się

zmniejszyła. Np. 2001 r. w Portugalii odnotowano 498 przypadków zachorowań, a w 2003 r. – 179, w Wielkiej Brytanii – analogicznie 228 przypadków i 136 przypadków zachorowań.

W krajach europejskich prowadzone są badania na obecność prionów, przy tym w różnych krajach badania te odbywają się na różną skalę. Np. w Grecji bada się 0,5 proc. populacji krów, a w Finlandii – 5 proc. – poinformował Borys. Nie podał tego wskaźnika dla Polski.

Podkreślił, że badanie na wykrycie BSE jest bardzo kosztowne. Jeden test kosztuje 70 euro. Koszty tych badań ponosi na ogół państwo, ale już w wielu krajach mówi się o tym, żeby wydatki na ten cel finansowane były przez producentów mięsa.

Dr Jacek Leonkiewicz z Głównego Inspektoratu Weterynarii Leonkiewicz wyjaśnił PAP, że polski budżet na badania związane z BSE przeznacza około 70 mln zł rocznie.

Uważa on, że wydatki na monitorowanie BSE są nieproporcjonalnie duże w stosunku do zagrożenia. Bowiem – według niego -nie ma żadnego dowodu, że BSE wywołuje u ludzi chorobę Creutzfeldta-Jakoba, a środki te przeznaczone na inny cel przyniosłyby dużo więcej korzyści.

Źródło: PAP