Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polscy producenci ożywili unijny rynek mięsa

Polscy producenci ożywili unijny rynek mięsa
Unijny rynek mięsa ożył po tym, jak w jego szeregi wstąpili producenci z nowych krajów członkowskich. Poszerzenie nie tylko przyniosło wzrost liczby konsumentów, ale także otworzyło zakładom drzwi na lokalne rynki Unii - ocenia przewodniczący Europejskiego Związku Producentów Mięsa. Największy wzrost cen zanotowali producenci w Polsce i na Słowacji. W kraju, po dołączeniu do wspólnego rynku Unii, ceny młodego bydła wzrosły o prawie 1/5. Europejskie Zrzeszenie Producentów mięsa cieszy także wzrost liczby konsumentów. Teraz, w całej Unii, jest ich ponad 450 mln. Lepiej wiedzie się także zakładom dawnej Piętnastki. Na przykład Duńczycy znacznie zwiększyli eksport wieprzowiny.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności