Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa na granicy akceptowalności

Ceny mięsa na granicy akceptowalności
Dobijamy już do górnej granicy, takiej ceny mięsa nikt nie przełknie - mówią w zakładach. Żywiec wieprzowy znów zaczął drożeć. I choć podwyżki są niewielkie, w wielu przetwórniach ceny skupu doszły już do 5 zł za kilogram.

W poprzednich latach właśnie we wrześniu zaczynała się świńska górka. Klienci ograniczali zakupy, a świń w punktach skupu przybywało. Teraz jest zupełnie inaczej. Jeśli nawet podaż tuczników się zwiększy to najwcześniej w październiku, a zdaniem niektórych ekspertów dopiero pod koniec roku. Na razie trwa więc polowanie na żywiec i to głównie pod potrzeby krajowego rynku.

Eksport na zachód już praktycznie stanął, bo nasze mięso jest droższe niż w większości krajów unijnych. Niewielkie ilości udaje się jeszcze sprzedawać na wschód np. do obwodu kaliningradzkiego. Zakłady premiują nie tylko wysoka mięsność świń, ale także duże i terminowe dostawy. Ceny klasy R wzrosły powyżej 6 zł/kg.

Drożeją także prosięta. Tylko w okolicach Siedlec parę można kupić poniżej 200 zł. Ale są to zwierzęta małe do 18 kg. Cięższe kosztują już około 300 zł.



Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności