Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanieje szynka, drożeją tłuszcze

Tanieje szynka, drożeją tłuszcze
W ciągu minionego tygodnia wzrosła podaż wieprzowiny z krajowych hodowli i z importu. W zakładowych chłodniach rosną zapasy droższych mrożonych mięs, na które jest coraz mniej chętnych. Znacznie łatwiej sprzedać wieprzowinę świeża, choć i w tym przypadku zapotrzebowanie jest zróżnicowane. Największe problemy są ze zbytem szynki, mimo że jej ceny ostatnio spadły o kilka procent. Szynki jest na rynku dużo, gdyż oprócz krajowej oferowana jest także importowana duńska. Więcej jest chętnych na karkówkę i łopatkę oraz schab, jeżeli cena tych surowców nie jest zbyt wygórowana.

 - Największy popyt jest obecnie na tłuszcze i mięsa drobne kl. II i III - twierdzi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. Łatwo sprzedać też tanie chude boczki i smalec.

Ceny półtusz wieprzowych nie zmieniły się. Za mięso to płaci się (kl. R) 6,6 zł za kg.

W ciągu ostatnich tygodni niewiele zmienia się w handlu mięsem wołowym. Ceny są nieco niższe niż w czerwcu, a popyt umiarkowany. Zainteresowanie koncentruje się głównie na mięsie wołowym drobnym kl. II i ćwierciach z bydła dorosłego.

Na rynku drobiowym poszukiwane są przede wszystkim surowce do przetwórstwa (produkcja wędlin). Wzrosła m.in. sprzedaż mięsa mechanicznie odkostnionego z kurczaka i indyka. Mniejsze jest natomiast zainteresowanie całymi kurczakami i ćwiartkami drobiowymi.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności