Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kolejny wzrost cen wieprzowiny

Kolejny wzrost cen wieprzowiny
Wieprzowina zdrożała o kolejne 20 gr. za kilogram w ciągu tygodnia. Półtusze w klasie E kosztują już 7 zł. Droższe są elementy takie jak szynka z kością, łopatka czy schab. Bardzo duży jest popyt na podgardla bez skóry. Kilogram kosztuje już 5 zł, o 40 gr. więcej niż 2 tygodnie temu. Poszukiwane jest także mięso klasy drugiej. To o 50-procentowej zawartości tłuszczu kosztuje nawet 5,5 zł.

Nie brakuje chętnych na tłuszcze drobne, słoninę i skórki. Ceny idą w górę. Tłuszcze kosztują ponad 3 zł, a skórki przy większych dostawach już 2,30 zł za kilogram. Jeszcze w sierpniu maklerzy przewidują huśtawkę cen, dopiero we wrześniu, gdy żywca będzie więcej sytuacja powinna się ustabilizować.


Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności