Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sprostanie unijnym wymaganiom sanitarnym jest nie lada wyzwaniem

Sprostanie unijnym wymaganiom sanitarnym jest nie lada wyzwaniem
Wysokość korytarzy, promień styku ściany z podłogą oraz szerokość odstępu między płytkami glazury - to wymagania, które stawia przed polskimi zakładami mięsnymi Komisja Europejska. Zdaniem producentów, aby im sprostać potrzeba nie lada wysiłku.

W Polsce jest około 700 zakładów, którym Komisja Europejska przedłużyła czas na dostosowanie się. Producenci narzekają, że wymagania, które stawia przed nimi Unia są zbyt wygórowane i ciągle się zmieniają. Jednak zdaniem ekspertów unijne przepisy mają sens. Ci, którzy uporali się już z modernizacją skupieni są teraz na szukaniu nowych rynków zbytu, a jak sami mówią nie jest to łatwe, ponieważ zachodni konsumenci są bardziej wymagający. Ale Główny Inspektorat Weterynarii zapewnia, że nasza żywność jest produkowana w zadowalających warunkach sanitarnych.

Obecnie mamy 1700 zakładów, które uzyskały prawo do sprzedaży wyrobów na rynek wspólnotowy. Jak twierdzą eskperci jest to dwa razy więcej niż się spodziewano.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności