Produkcja jaj wciąż nieopłacalna

Pierwsze hipermarkety szykują świąteczne promocje jaj. Ale Wielkanoc to nie to samo co Boże Narodzenie i Sylwester, kiedy popyt na jaja gwałtownie rośnie, wiosną sprzedaż jest tylko minimalnie większa. Do tego stanął także eksport. Zachodnie firmy za kilogram jaj do przetwórstwa gotowe są płacić około 60 eurocentów. To zupełnie nieopłacalna cena, dlatego nikt nie zawiera już nowych kontraktów, realizowane są tylko te podpisane wcześniej.

Być może uda się chociaż rozwiązać problem znakowania jaj. W Unii każde jajko ma być oznakowane numerem kurnika, a zakup urządzenia do stemplowania to wydatek około 20 tys. złotych. Wczoraj Rada Ministrów zaakceptowała wniosek o wprowadzenie 10-letniego okresu przejściowego dla małych gospodarstw, pozostali producenci sprzedający na lokalnych rynkach będą musieli znakować towar od 1 lipca 2005 roku.

Również na krajowym rynku ceny są niskie. Za najmniejsze jaja trafiające głównie do przetwórstwa zakłady płaca około 15 gr. za sztukę. Na targowiskach ceny tylko trochę wyższe. Jajka sprzedawane są najczęściej po 35-40 gr. za sztukę.



Źródło: Agrobiznes, TVP1