Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rosną ceny wieprzowiny – spada podaż

Rosną ceny wieprzowiny – spada podaż
Przy wysokich cenach pasz i niskich dotychczas notowaniach mięsa, hodowla trzody staje się coraz mniej opłacalna. We wtorek cena kilograma półtusz klasy R wzrosły nawet do 4,85 zł. W zeszłym tygodniu osiągały cenę o 40 gr. niższą - mówi Ireneusz Grzeszczyk z giełdy towarowej w Łodzi.

Drożeją też mięsa najtańsze. Przykładowo za kilogram podgardli zapłacimy średnio 3 zł. Mięsa te kupują zarówno zakłady krajowe, jak i eksporterzy. Jednak maklerzy przewidują, że jeśli ceny jeszcze wzrosną, klienci ze Wschodu prawdopodobnie ograniczą zamówienia.

Wzrost cen mięsa jest bardzo prawdopodobny mówią analitycy. Cena kilograma mrożonych półtusz wieprzowych waha się od 2,80 zł do 5,85 zł.

Aby ustabilizować rynek mięsa Agencja Rynku Rolnego rozpoczęła na początku lutego skup półtusz wieprzowych na zapasy. Równocześnie Agencja co tydzień wystawia 4 tysiące ton mrożonych półtusz na eksport. Jak mówią maklerzy z Warszawskiej Giełdy Towarowej, półtusze sprzedają się "na pniu".

W styczniu średnia cena płacona za półtusze wieprzowe nie osiągała 3 zł za kilogram. Od początku lutego jest wyższa od wywoławczej o około 30 proc. Agencja wystawia półtusze w klasie U, E i R, po 2,80 zł za kilogram. Na ostatnim przetargu w tym tygodniu uzyskano średnią cenę na poziomie 3,67 zł za kilogram.



Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności