SAPARD: Sektor mięsny na czele

W ramach czwartej tury tzw. działania I programu SAPARD, który nosi nazwę „Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych” w całej Polsce złożono 430 wniosków – poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

IV tura składania wniosków została zakończona 29 września br. Wpłynęło o ponad 175 proc. więcej niż w trzeciej turze. Nie są to jednak ostateczne dane, gdyż wnioski mogą jeszcze napłynąć drogą pocztową (decyduje data stempla pocztowego). Łącznie w czterech turach przyjmowania podań w ramach działania I, złożono 904 wnioski.

Najwięcej wniosków wpłynęło o dofinansowanie ze środków unijnych do sektora mięsnego – 258, sporo wniosków dotyczy współfinansowania restrukturyzacji w branży mleczarskiej (81), a najmniej jest chętnych na uzyskanie środków na restrukturyzację sektora rybnego (34). O wsparcie przetwórstwa owoców i warzyw ubiega się 57 wnioskodawców.

ARiMR poinformowała ponadto, iż według ostatecznych danych, w drugiej turze przyjmowania wniosków w ramach tzw. działania III, „Rozwój i poprawa infrastruktury obszarów wiejskich”, wpłynęło ich 4197, czyli o ponad 106 proc. więcej niż w pierwszej turze.

Źródło: Gazeta Prawna