HACCP później

Nie będzie karania oraz zamykania zakładów wytwarzających żywność, które w dniu wejścia Polski do Unii Europejskiej, nie będą miały gotowego systemu bezpieczeństwa żywności HACCP – zapowiada Inspekcja Sanitarna. To dobra wiadomość dla przedsiębiorców z branży spożywczej, gdzie jak na razie HACCP wprowadziło zaledwie 3 proc. firm.

W negocjacjach z Unią Europejską Polska nie uzyskała żadnych wyjątków w stosowaniu systemu HACCP przez przedsiębiorców z branży spożywczej. Jego wdrożenie jest zatem obowiązkowe dla wszystkich firm. Inspekcja Sanitarna wyjaśnia jednak, że żadne przepisy nie określają ostatecznego terminu zakończenia prac nad systemem. Ale to nie wszystko.

 – Nie przewiduje się w przepisach nowelizowanej ustawy żadnych sankcji karnych w stosunku do tych zakładów, które będą wdrażały wolniej czy opóźnią się – mówi Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Trybusz.

Nie wykluczone jednak, że w ustawie, o której mówił główny inspektor sanitarny, znajdzie się inny przepis zobowiązujący każdego przedsiębiorcę do rozpoczęcia prac nad stworzeniem HACCP-u do 1 stycznia 2004 roku. Termin ich zakończenia nie jest określony, ale można spodziewać się, że zwłaszcza małym i średnim firmom zajmie to dużo czasu.

Przedsiębiorcy z branży spożywczej uważają, że rząd słusznie robi nie określając końcowej daty zakończenia prac nad HACCP-em oraz nie wprowadza za jego brak sankcji. Ich zdaniem te sprawy powinien regulować rynek i konsumenci, którzy będą wybierać produkty tych firm, które system już mają.

W krajach Unii Europejskiej system HACCP jest obowiązkowy od 1996 roku. Mimo tego w niektórych krajach, takich jak na przykład Wielka Brytania, co piąta mała firma systemu wciąż nie wprowadziła.

Źródło: Agrobiznes, TVP1