Stopniowy wzrost cen wieprzowiny

Na rynku mięsnym dość zaskakujący jest jak na tę porę roku wzrost cen wieprzowiny. Pod koniec tygodnia ceny świeżych półtusz podskoczyły do 5,3-5,35 zł kg. Wzrost cen – zdaniem analityków – nie jest spowodowany ani wyraźnym spadkiem podaży, ani wzrostem popytu, który jak zwykle o tej porze raczej maleje. To efekt tego, co dzieje się w tym sezonie na rynku zbóż.

Niewystarczająca jest podaż ziarna paszowego, bo zbiory były mniejsze, a jakość ziarna, kwalifikująca zboża jako konsumpcyjne. Ceny są wysokie, co będzie miało w najbliższej przyszłości wpływ na wzrost kosztów hodowli.

Zwiększyło się zainteresowanie półtuszami mrożonymi z rezerw Agencji Rynku Rolnego, przeznaczonymi na eksport. Średnia cena tego mięsa na ostatnim przetargu na WGT to 2,21 zł za kg.

Wzrost cen nie ominął tez najtańszych surowców, jak tłuszcze drobne, smalec, podgardle. W najbliższych tygodniach, jak zwykle o tej porze roku, kiedy rośnie produkcja wędlin podrobowych, spodziewane jest zwiększenie zapotrzebowania na te mięsa.

Ceny wieprzowiny będą rosły w najbliższych tygodniach również dlatego, ze – jak zwykle po sezonie urlopowym – okresowo, zmniejszy się import wieprzowiny z krajów zachodnich.

W handlu wołowiną miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian. Za ćwierci bydła dorosłego trzeba na giełdach towarowych zapłacić od 3,4 zł za kg, a za ćwierci bydła młodego od 5,5 do 5,6 zł kg. Ustabilizowany jest tez obrót drobiem. Giełdowe transakcje dotyczą głownie drobiu mrożonego z importu. Kurczaki mrożone oferowane są po 4,8 zł kg.

Źródło: Rzeczpospolita